הרצאה 10 – הזרם החשמלי, צפיפות הזרם, חוק אוהםזרמים חשמליים מטען נע בהשפעת שדה חשמלי בתוך חומרים מוליכים. באלקטרוסטטיקה, המצב הבא היה נכון לגבי מוליכים:
על מטען q פועל כוח חשמלי: . אלקטרודות: מוליכים אידיאלים המחברים בין מקור הכא"מ לבין החומר בו מתרחשת זרימת המוליכים. זרם וצפיפות זרם: יהי חומר מוליך בו נעים מטענים ויהי S משטח פתוח במוליך. יהי Q(t) כמות המטען החוצה את המשטח בזמן . הזרם I דרך המשטח S יוגדר כך: יחידות: ומתקיים: . צפיפות הזרם: כל מוליך מכיל "נושאי מטען". נושאי המטען: במתכת - אלקטרונים. בתמיסה אלקטרוליטית - מלח במים. נושא מטען מאופיין על ידי מסה , מטען ומהירות . ישנם סוגים שונים של נושאי מטען: . צפיפות נושאי המטען מסוג j: .
ווקטור צפיפות הזרם יוגדר כך: מתקיים: יחידות: כאשר ישנם סוגים שונים של נושאי מטען מתקיים: טענה עבור משטח פתוח S כלשהו, מתקיים כי: חוק שימור המטען ומשוואת הרציפות נתון חומר מוליך - משטח סגור S הכולא נפח . כמו כן נתונה צפיפות הזרם: . מהו הזרם היוצא ממשטח זה? הזרם הכללי היוצא מהמשטח: . הזרם היוצא מהשטח שווה לקצב הירידה בכמות המטען הכלוא בנפח . משוואת הרציפות האינטגרלית: זוהי בעצם צורה נוספת לחוק שימור המטען. נשתמש במשפט גאוס: משוואות הרציפת בצורה דיפרנציאלית: מקרה פרטי: זרם סטציונרית (עמידה) דרך S סגור מתקיים כי I=0. חוק אוהם משוואת התנועה (ניוטונית) עבור נושא מטען אחד בשדה : . תוצאה: קיים קשר ישיר בין השדה החשמלי לתאוצה. בחומרים מוסיימים מתקיים חוק אום, המציג קשר ישיר בין השדה החשמלי אל המהירות: כאשר היא המוליכות הפנימית (המוליכות הסגולית). היא אחידה, איזוטרופית וקבועה. התפלגות השדה ו- נקבעים על ידי הצורה הגיאומטרית של האלקטרודות. מקרה פרטי:
נגדיר את ההתנגדות: קיבלנו צורה נוספת לחוק אום: יחידות:
|
תוכן העניינים:
קישורים רלוונטיים:שיתוף: |
תיקון על התאבכות של N סדקים
כתבת בהערה השנייה שיש יותר מינימות מאשר מקסימות אך זה לא נכון (מכיוון שהפונקציה גזירה...), בין כל 2 מקסימות יש מינימה ובין כל 2 מינימות יש מקסימה.